Igor Dmitriev

From Infogalactic: the planetary knowledge core
Jump to: navigation, search

Igor Borisovich Dmitriev (Russian: И́горь Бори́сович Дми́триев) (May 29, 1927 – January 26, 2008) was a Russian film and theater actor who specialized in playing aristocratic characters in costume productions (e.g., Rosencrantz in Grigori Kozintsev's Hamlet).

Igor Dmitriev was born in Leningrad to parents Boris Petrovich Dmitriev,a professional yachtsman and Elena Tauber, a ballerina. In 1948 he complete the Studio of the Moscow Art Theatre and became in 1949 an actor of the Vera Komissarzhevskaya Theater of Drama in Leningrad. From 1967 to 1984 he served at Lenfilm. From 1984 to present he played in the Nikolay Akimov Theater of Comedy. Dmitriev worked with Georgi Tovstonogov, Sergei Gerasimov, Yan Frid. He acted in more than 120 films, not only in Soviet Union, but also in Hungary, Poland, GDR, U.S., Morocco and Algeria.

He became People's Artist of the RSFSR in 1988. In 2000 he played the benefit performance in the play of George Bernard Shaw and Jerome Kilty Dear liar: A Comedy of Letters. He also worked and as a radio narrator, being one of the first actors to do so, he recited the novels of Leo Tolstoy, Theodore Dreiser, Guy de Maupassant, Émile Zola, Anton Chekhov and many others.

Filmography

(Incomplete)

  • Она вас любит (1956)
  • And Quiet Flows the Don (1957–1958)
  • В дни Октября (1958)
  • Под стук колес (1958)
  • Поднятая целина(1960)
  • Черная чайка (1963)
  • Kain XVIII (Каин XVIII, 1963)
  • Hamlet (Гамлет, 1964)
  • Speckle (Зайчик, 1965)
  • Green coach (Зеленая карета, 1967)
  • Operation "Trust" (Операция "Трест", 1967)
  • Nikolay Bauman (1967)
  • Пароль не нужен (1967)
  • Ошибка Оноре де Бальзака (1968)
  • Старая, старая сказка (1968)
  • Старый дом (1969)
  • Барышня-крестьянка (1970)
  • Любовь Яровая (1970)
  • Один из нас (1970)
  • Узники Бомона (1970)
  • "Franz Liszt. Dreams of love" , (Ференц Лист)
  • Прощание с Петербургом (1971)
  • "Dauria" (Даурия) , (1971)
  • Последние дни Помпеи (1972)
  • Звезда пленительного счастья (1975)
  • Строговы (1975-1976)
  • Доверие (1976)
  • Как Иванушка-дурачок за чудом ходил (1976)
  • Туфли с золотыми пряжками (1976)
  • Золотая мина (1977)
  • Обратная связь (1977)
  • Собака на сене (1977)
  • Младший научный сотрудник (1978)
  • По улице комод водили... (1978)
  • Ярославна, королева Франции (1978)
  • Уходя - уходи (1978)
  • A Glass of Water (1979)
  • Голубой карбункул (1979)
  • Летучая мышь (1979)
  • Приключения принца Флоризеля (1979)
  • Путешествие в другой город (1979)
  • Стакан воды (1979)
  • Шерлок Холмс и доктор Ватсон (1979)
  • Идеальный муж (1980)
  • Копилка (1980)
  • Мой папа идеалист (1980)
  • Приключения Шерлока Холмса и доктора Ватсона (1980)
  • Только в мюзик-холле (1980)
  • Крепыш (1981)
  • Проданный смех (1981)
  • Сильва (1981)
  • Без видимых причин (1982)
  • Владивосток, год 1918 (1982)
  • Покровские ворота (1982)
  • Безумный день инженера Баркасова (1983)
  • Магистраль (1983)
  • У опасной черты (1983)
  • Anna Pavlova (Анна Павлова ,1983-1986)
  • Выигрыш одинокого коммерсанта (1984)
  • The Hobbit (1985 film)
  • Сезон чудес (1985)
  • Русь изначальная (1986)
  • Счастлив, кто любил... (1986)
  • Белое проклятье (1987)
  • Сказка про влюбленного маляра (1987)
  • Стукач ("Ничей") (1988)
  • Штаны (1988)
  • Цыганский барон (1988)
  • А был ли Каротин? (1989)
  • Дон Сезар де Базан (1989)
  • Светлая личность (1989)
  • Cyrano de Bergerac (Сирано де Бержерак ,1989)
  • Когда святые маршируют (1990)
  • Фуфель (1990)
  • И черт с нами! (1991)
  • Исповедь содержанки (1992)
  • Мушкетеры двадцать лет спустя (1992)
  • Прекрасная незнакомка (1992)
  • Tartuffe (Тартюф, 1992)
  • Алмазы шаха ("Роковые бриллианты") (1992)
  • Сыскное бюро "Феликс" (1993)
  • Веселенькая поездка (1994)
  • Колесо любви (1994)
  • На кого бог пошлет (1994)
  • Русский транзит (1994)
  • Великий Туран (из цикла "Зов предков", 1-й фильм дилогии) (1995)
  • Возвращение броненосца (1996)
  • "Улицы разбитых фонарей II (1999). Эпизод "Трубка фирмы Dunhill"

External links